Politie
Controles

Politie controles of vuurwerk controles… hoe zit het daarmee? Een veel gestelde vraag bij ons.

Vuurwerk kopen in Belgie

Veel Nederlanders steken regelmatig de grens over om vuurwerk te halen in België. Maar wat voor vuurwerkregels gelden er in Belgie?

In België is het toegestaan het hele jaar door vuurwerk te verkopen, terwijl dit in Nederland slechts op 3 dagen toegestaan is. De minimale leeftijd voor het kopen van F1 vuurwerk is 12 jaar en de minimale leeftijd voor het kopen van F2 vuurwerk is 16 jaar. Verder is categorie F3 vuurwerk in België ook verboden voor particulieren.

In het kort

 • Enkel feestvuurwerk mag aan particulieren verkocht worden. Bovendien is het feestvuurwerk onderworpen aan strikte beperkingen over de leeftijd van de gebruiker.
  Feestvuurwerk wordt onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Vuurwerk van categorie 1 of F1
  2. Vuurwerk van categorie 2 of F2
  3. Pyrotechnische artikelen voor theatergebruik van categorie T1 van de volgende generieke types: niet-elektrisch aangestoken Bengaals vuur, niet-elektrisch aangestoken rookgeneratoren
 • Als particulier mag je in België slechts feestvuurwerk bezitten met een maximale hoeveelheid van 1 kg. pyrotechnische sas.
 • Gezien de leeftijdsbeperkingen vermeld hierboven, kan de verkoper je leeftijd controleren wanneer hij je vuurwerk verkoopt.

Vuurwerk controles

Om te controleren of alle vuurwerkverkooppunten in België zich aan de regels houden worden zij natuurlijk regelmatig goed gecontroleerd. Dit garandeert een veilige verkoop en veilige opslag van vuurwerk.

Daarnaast kan het zijn dat de Belgische politie controleert of het vuurwerk wat een particulier bij zich heeft volgens de Belgische wetgeving is.

Als u het vuurwerk naar Nederland vervoert dan kan het zijn dat de Nederlandse politie controleert op het bezit van vuurwerk. Een veelgestelde vraag is dan ook of wij weten wanneer er politie controles zijn. Het antwoord is eenvoudig: ‘nee, vuurwerkcontroles worden helaas niet van te voren aangekondigd’. Wel zijn wij vaak snel op de hoogte als er een controle plaatsvindt. Mocht u hierover verder nog vragen hebben? In de winkel helpen wij u graag verder.

vuurwerk controles politie controles vuurwerk in baarle brabant belgie vuurwerkcontroles grens politiecontrole vuurwerk